13 Nisan 2016 Çarşamba

Stockholm

Gamla Stan (old city)
Paskalya tatili için bu sefer Avrupa'nın kuzeyine gitmeye karar verdik. Her zamanki gibi gitmeden gezilecek yerler listemizi yaptık ve yola çıktık. Otelimizi Södermalm'de Medborgarplatsen metro istasyonuna (Tunnelbana diyor İsveçliler) 300 metre mesafede Nofo Hotel'den yaptırdık. Hipster mahallesi ve gitmek istediğimiz her yere yakın, ister yürüyerek ister Tunnelbana kullanarak.

İsveç'te ulaşım ve müze girişleri pahalı olduğu için Stockholm Card'ın daha uyguna geleceğini hesapladık ve web sayfasından da gitmeden kartlarımızı satın aldık. Arlanda Havalimanından Stockholm C (central)'ye kadar ekstra bilet almanız gerekiyor Stockholm Card dahilinde değil. Biz hızlı olan Arlanda Express'i kullandığımızdan kişibaşı 80 TL gibi bir ücret ödedik. Hem 20 dakikada merkeze varıyorsun, hem de ücretsiz Wi-Fi'den yararlanıyorsun. Gerçi Stockholm'de pek wi-fi sorunu yok, gittiğimiz tüm cafe ve restoranlarda ücretsiz internet hizmeti sunuyorlar.

Gitmek istediğiniz müze ücretlerini, kalacağınız gün ve gezeceğiniz yerleri hesap edip başka ekonomik seçenekler de bulmak mümkün.

Nofo hotel'in bir bölümü bu bahçe ve kiliseye bakıyor

Otele bavulları atıp Gamla Stan'dan başladık gezmeye. Medborgarplatsen istasyonundan T17, T18 veya T19 'a bindiğinizde 2. istasyon Gamla Stan'da iniyorsunuz. Gamla Stan'ın ara sokaklarında kaybolup eski şehir içini karış karış gezebilirsiniz. Eğer Royal Palace ve Nobel Müzesini gezecekseniz Gamla Stan'da olduğu için karşınıza çıkacaktır.

Gamla Stan

Royal Palace

Nobel Museet

Nobel Museet

Nobel müzesini yıllara ve dallara göre ayırdıklarından biz önce gidip bizi ilgilendiren bölümleri gezdik. Saat 17:00 de kapandığı için ancak 30 dakika inceleme şansımız oldu.

Djurgarden

Stockholm'de diğer bir ada olan Djurgarden'e kısa aralıklarla giden tekneler var. Slussen istasyonundan çıkıp limana yürüdüğünüzde üstünde Djurgarden yazan tekneleri görebilirsiniz. Stockholm Card aldıysanız ücrestsiz geçebilirsiniz. Orada ne var derseniz ABBA Müzesi, Vasa Müzesi ve Gröna Lund Eğlence parkı var ama bizim ilgimizi çekmediğinden onu pas geçtik.
Abba müzesi çok eğlenceli, tekrar Stockholm'e gitsem yine giderim. İnteraktif olarak katılabileceğiniz bölümler var. Hologramla Abba üyelerinin yanında şarkı söyleyip dans edebilir veya kabinlerde karaoke yapabilirsiniz. Abba Müzesi Stockholm Card'a %20 indirim yapıyor giriş bir yetişkin bir 16 yaş altı 208 SEK yaklaşık 73 lira.

Djurgarden'e giden tekneler

Gröna Lund

ABBA The Museum


1974 Eurovision'da giydikleri kostümler


Ağzım kulaklarımda ABBA müzesinden çıkıp 1628 yılında ilk seferini yaparken batmış ve yüzlerce kişinin ölmesine sebep olmuş olan Vasa gemisini görmeye gittik. Gemiyi 1961 yılında battığı yerden çıkartıp puzzle parçaları gibi birleştirip %95 orijinal haliyle sergilemeye başlamışlar. Gemiyi 7 kattan farklı noktalardan görebilme imkanı var. Stockholm Card'ınız varsa giriş ücreti ödemiyorsunuz. Müzenin epey büyük bir restoranı da var.




Slussen istasyonunda inip sahilden yürüyerek Fotografiska müzesine gidebilirsiniz. Stockholm'e gidince görmeden dönülmemesi gereken yerlerden biri. Adından da anlaşılacağı gibi bir fotoğraf müzesi. Bazı fotoğrafların nasıl çekildiğini anlatan kısa videoları da izleme imkanınız var. 















Östermalm de gezilecek noktalardan biri. Alışveriş yapmak isteyenler için marka mağazalar bu bölgede. Yemek yemek veya kahve içmek için de güzel mekanlar var. Öyle avare dolaşırken karşımıza Kungliga Biblioteket (Kraliyet Kütüphanesi) çıktı. Güzel bir parkın içinde. Paskalya olduğu için girmek istediğimiz bir çok yer kapalıydı. Östermalm için Östermalmstorg Tunnelbahn durağında inip yürümek en kolayı.

Kungliga Biblioteket

Östermalmstorg istasyonunda inerseniz Salluhal çıkyor karşınıza ama paskalya nedeniyle orası da kapalıydı

Parkın yanından biraz ilerleyince yine kocaman bir park çıktı karşımıza. Ortadaki heykelden güneş ışığı gibi yollarla ayrılan ve isminin Humlegarden olduğunu öğrendiğimiz, banklarda oturup bir saat bizim de İsveçliler gibi güneşlendiğimiz harika bir yer. Eminim yaz aylarında daha da muhteşem oluyordur. 




Yine yürümeye başladık ve karşımıza büyük bir kilise çıktı, Johannes Kilisesi. Kapalı olduğu için giremedik içeriye. İsveçliler tüm kiliseleri görkemli ve kocaman yapmışlar. 



Es geçmek istemediğimiz başka bir yer de SkyView. Ericsson Globe'un tepesine çıkıp Stockholm'e tepeden bakmak isteyenler için bir fırsat. Kuyruk olmadığı için beklemeden çıktık. Önce kısa bir tanıtım videosu izletiyorlar. Büyük bir Arena yapmışlar, oteller, konferans salonları. Bunun için metro ile Globen durağında ineceksiniz, zaten istasyondan çıktığınızda karşınızda devasa topu göreceksiniz. 




Eğer Sofo bölgesini gezecek iseniz (Södermalm'deki Hipster mahallesi), girdiğiniz bir dükkandan haritasını isteyin. Ben son gün fark ettim. Gezmesi daha kolay olacaktır. Gezerken bir dükkanın vitrininde Selda Bağcan'ın LP görürseniz şaşırmayın :)) 




Uppsala

Stockholm'e giderken niyetimiz bir günümüzü de Oslo'da geçirmekti ama tren ile 4,5 saat sürüyor, günübirlik bir gezi için epey yorucu geldi, bunun yerine Uppsala'ya gitmeye karar verdik. 128 bin nüfuslu, sakin ve şirin bir yer. Stockholm C 'den Uppsala'ya kalkan trenler ile ulaşım 32 dakika sürüyor. 



İstasyondan inip direkt karşı caddeye yürüdüğünüzde şehir merkezine ulaşılıyor. Alışveriş yapılabilecek, yerli ürünlerin ve mağazaların bulunduğu sokaklarda gezerken karşımıza Kuzey Avrupa'nın en büyük kilisesi Uppsala Dom Kyrka çıktı. Köln'deki Dom kilisesine bir haylı benziyor ama Uppsala'daki daha eski. 1270 yılında inşaatı başlamış 1435 yılında neredeyse 200 yılda tamamlanabilmiş. Kölner Dom ile ölçülerini karşılaştırdım çok az farkla Köln daha büyük. İsveç kralları yıllar boyu taçlarını ilk bu kilisede giymişler. Kilise 1702 yılında yangın geçirmiş, çatısı ve bir bölümü ciddi hasarlanmış ve restorasyonu ancak 19.YY sonunda tamamlanmış. En son yine 1971-1976 yılları arasında bir restorasyon geçirmiş. Kilise Haç biçiminde inşaa edilmiş.





Bilim Adamı Carl von Linne'nin (1707-78) mezarı kilisenin içinde. Kilisenin içinde İsa'nın doğumu ve hayatı ile ilgili çok sayıda freskler mevcut. Kilise haç biçiminde inşa edildiği için pazar ayinlerinin çoğu buna uygun yerleşerek yapılıyormuş. Taç giydirme törenlerinde de buna dikkat ediliyormuş. Yine kilisenin içinde Bilim Adamı Olof Rudbeck (1630-1702) mezarı bulunuyor. 

Kilisede üçleme yapılmış. Tanrı'nın varlığı ve tek oluşu. Batı baba olarak tanrı ve yaradan, ortada sarı güneş, uzay boşluğu ve mavi deniz, çiçekler de canlıları temsil ediyor. Güneyde insan olarak tanrı, oğul ve 4 resimle İsa. Kuzeyde kutsal ruh, güvercin ve ateş. (dini terimleri yanlış çevirmediğimi ümit ediyorum) 









Yine kilisenin içinde Başpiskopos Nathan Söderblom (1866-1931) bulunuyor. Uppsala Üniversitesinin kurucusu ve daha bir çok İsveç için önemli şahsiyetler kilisenin içine defnedilmiş. Temel kilise ile ilgili bilgiler kısaca böyle. 












Uppsala

Uppsala

Uppsala

Uppsala

Uppsala


Uppsala

Uppsala

Stockholm C

İsveçliler hiç nakit para kullanmıyor kullananlara da uzaylı muamelesi yapacaklar da çok kibarlar yapamıyorlar. Restoranlarda kredi kartı ile ödeme yaparken alta bahşişi ayrı yazmak gerekiyor, öyle bir satır açmışlar. Yolda harita açmaya çekinir oluyorsun görünce yanaşıp yardım teklif ediyorlar, teklifi geri çeviremiyorsun tabi. Her yer cafe, bar, restoran. Tabi bizim kebapçılar ve İtalyan pizzacılar. Talihsiz bir isme sahip olan Götgatan caddesi sıra sıra cafeler ile dolu. Muhtemel evde kimse takılmıyor, yoksa bu kadar cafe ve restoranı turistler dolduracak değil diye düşünüyorum. Bazı cafeler sessiz bölge, iş için gidip çalışanlar var. Home office değil Caffe office yani. Şimdiye dek gezdiğim en pahalı şehir. Su marketlerde 8 lira. Evet çeşmeden su içiliyor ama çeşme bulamadığı anlar oluyor insanın haliyle. Otellerde kahve hep ikram ekstra bir ödeme yapılmıyor, aynı şekilde cafelerde de su ikram ücret ödenmiyor. Tüm cafe ve restoranlarda ücretsiz wi-fi mevcut.

Sofia kilisesi


Kungsholmen

Kungsholmen

Pelikan Restoran



Skeppsholmen


Abba Museum






Gamla Stan

Gamla Stan

Gamla Stan


Gamla Stan 

İsveç köftesi yemeden olmaz 


Gamla Stan
Djurgarden

Djurgarden

  

4 yorum:

  1. Neşe'ciğim tebrikler.Aydınlatıcı ve keyifli bir yazı olmuş. Emeğine kalemine sağlık👏👏😘

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim Ayşe'cim, sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Neşe,
    Yapacağım yolculuk öncesi çok faydalandım gezi notlarından. Umarım biz de sizin ki kadar keyifli gezeriz.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil