8 Aralık 2016 Perşembe

Bologna



Ekim 2013 / Aralık 2015

Bologna Üniversitesinin Duvarı
Yürümek iyiye, haklıya, doğruya
Dövüşmek yolunda iyinin, haklının, doğrunun
Zapt etmek iyiyi, haklıyı, doğruyu.
Nazım Hikmet

2013 Ekim ve 2015 Aralık olmak üzere iki defa gidip görme şansı yakaladığım İtalya'nın Kızıl Şehri. Kuruluşu 1088 yılı olarak belirtilen Dünya'nın en eski üniversitesi Alma Mater Studiorum de bu şehirde. Üniversite nerede diye aramaya bile gerek kalmadan portikoların altında yürürken kendinizi üniversitenin sokağında bulabilirsiniz. Öyle kampüs filan beklemeyin, eğer sokakta oturup muhabbet eden gençler görürseniz üniversiteye gelmişsiniz demektir.

Alma Mater Üniversite Meydanı


Yolunuz Bologna'ya düşerse üniversitenin içindeki müzeyi, özellikle otopsi salonunu gezmeyi atlamayın.

Neptün Çeşmesi (Fontana di Nettuno)
Çeşmenin yüksek bronz heykeli, deniz ve suları kontrol edip hareketsiz hale getirmek için sol kolunu kaldırmış ve sağ eliyle de kendi simgesi olan üç başlı mızrağı taşıyan Yunan ve Roma asıllı tanrı Neptün'ü simgeler. Hemen altında her köşede ellerinde ağızlarından su akıtan balık tutan çocuk heykelleri bulunmaktadır. Bundan başka dört köşesinde destek sağlayan çeşmenin yapılma döneminde dünyanın dört büyük nehri (Ganj, Nil, Amazon ve Tuna) yarı insan yarı balık bronz heykel bulunur.




Neptün çeşmesini arkanıza alıp yürümeye devam edince Piazza Maggiore'ye varmış ve sizi 13. YY. ikinci yarısında yapılan dünyanın 5. büyük bazilikası Saint Petronio karşılıyor olacak. 132 metre uzunluğunda, 60 metre genişliğinde, 45 metre yüksekliğindedir. Bazilikanın bir özelliği de Ortaçağ cehenneminde Muhammed ( Mahomato nell'inferno medivale) adlı fresk. Fotoğraf çekmek yasak olduğu için görüntü alamadım. Bilinenin aksine freskin ortasında bulunan dev ve korkunç canavar değildir. Hz.Muhammed bu freskte sağ üst köşede zebani tarafından yenen kişi olarak tasvir edilmiş. Kiliselerde normalde polis olmaz ama burada olası bir saldırıya karşı polis bulunduruluyor olabilir.

Fotoğraf bana ait değil, internetten alıntıdır.

Asinelli (97 metre) ve Garisenda (48 metre)
Kuleleri 

Asinelli ve Garisenda Kuleleri


Bologna'daki meşhur Due Torre. 12.ve 13.YY'da fazla miktarda kule inşa edilmiş. Bir Rivayete göre 180 kule olduğu söyleniyor. Neden bu kadar kule yapıldığı konusunda bir netlik yok. Bir tür zenginlik ve savunma olarak kullanılmış o devirlerde. 13. YY'da bir çok kule ya yıkılmış, ya sökülmüş ya da çökmüş. Eski zamanlarda Bologna'yı süsleyen irili ufaklı kulelerden günümüze 20 tanesi korunarak gelebilmiş.
Kulenin altında Azzoguide Altabella (61m), Prendiperte Coronata (60m), Scappi (39m), Uguzzoni (32m) ve Guidozagni Galluzi bunlardan bazıları. En meşhurları Asinelli ve Garisenda.

Bologna şehrinin bol kuleli hali (fotoğraf bana ait değil)


Asinelli'ye çıkıp kızıl şehre tepeden baktık.

Asinelli'nin merdivenleri
Kaç basamak olduğunu hatırlamıyorum ama epey basamaktı




Kalan diğer kuleler
Neden kızıl şehir dendiği şehre tepeden bakınca anlaşılıyor


kalan diğer kulelerden ama hangisi bilmiyorum

Asinelli 1109-1119 yılları arasında inşa edilmiş. Başlangıçta 60 metre olan kule daha sonra 97.2 metreye çıkarılmış. 2.20 metre de eğimi var. Zaman içinde büyük yangınlar, yıldırım düşmesi vb. kule büyük zararlar görmüş. 1824 yılında yıldırımdan korunma sistemi kurulmuş.
Bilim adamları GiovanniRiccioli (1640) ve Giovanni Battista yer çekimi ve dünya dönme araştırmaları için bu kuleleri laboratuvar gibi kullanmış. Garisenda bugün 48 metre ve 3.20 metre eğimi var. Kullelerin dibinden yukarı doğru baktığınızda o eğimler insanın başını döndürüyor.


Venedik penceresi. Küçük bir pencereden bakınca Venedik'e benzediği için böyle bir isim vermişler. Ben baktığımda su yoktu ama buranın sulu fotoğraflarını gördüm. Pek özelliği yok, hele ki Venedik'i gördüyseniz çok da anlamlı değil. Benimki sadece meraktan. İlginç olan bu kitap büyüklüğündeki pencereyi Bologna'da kime sorsanız biliyor ve tarif ediyor. Demek onlar için önemli :)



Piazza Maggiore



Santo Stefano veya 7 kilise. Neden bilmem kiliseyi çekmemiş Go Pro ile kendimi kilise ile çekmişim. Anlatmadan da geçmek istemiyorum artık idare edin :)

5.YY'da kentin piskoposu Saint Petronius bazilikayı Tanrıça Isıs'in tapınağının üzerine inşa etti. Aziz Kudüs'teki kutsal bölüm kilisesini hatırlatan bir yapıya sahip olmasını istemiş. İçerde:
Vaftizci Yahya (8.YY),
Kutsal Mezar Kilisesi (5.YY),
Azizler Kilisesi Vitale ve Agricola (4.YY),
Pilatus Avlusu (13.YY),
Üçleme Kilisesi veya Martyriyum Kilisesi (13.YY) ve Meryem Ananın kederli bir yas işareti olarak giydiği kumaş şeridine adanmış olan
Capella della Benda şapeli yer alır.





Yeme içme tavsiyeleri pek vermiyorum sayfamda ama her şehirden özel bir yer de paylaşmadan geçmiyorum. Bologna demek bolognese sos demek. Bolognese soslu Tagliatelli'nin doğru adresi tabi ki bu şehir.
İtalya'yı seviyorum ama şu akşam 19.00'dan önce yemek yiyebilmek için açık yer bulmak bir hayli zor. Bir gün erken saatlerde yalvar yakar bir yer buldum sadece çorba var dedi ve minestrone çorba getirdi garson. (bizde yapılan minestrone ile uzaktan yakından hiç bir ilgisi yok onu da öğrendim) Mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Saat 19:00'da yer bulurum diye gezerken tüm restoranların tıka basa dolu olduğunu görmek ve içeri girememek deli ediyor insanı. İtalyanlar iş çıkışı bir bardak prosecco ile ayakta küçük kanepeler atıştırmayı seviyor, bütün gün gezince ben de oturarak yemek istiyorum tabi.

Sandalyeleri rahatsız da olsa sıcak ve samimi bir yer Cesari. Peynir tabağı, prosecco ve tagliatelli için doğru adreslerden. Cafe için ise Zanarini'yi öneriyorum.

Zanarini Cafe
 Bologna'da taze sebze-meyve ve şarküteri ürünlerinin satıldığı çok güzel bir sokak var. Mutlaka dikkatinizi çekecektir. Haftanın bir günü kapalı, sanırım pazartesi günleri.











Pazar günleri kurulan bit pazarı var. Bit pazarı gezmeyi sevenlere duyurulur.





Lucia Dalla 
Lucio Dalla sever misiniz? Bologna doğumlu İtalyan söz yazarı ve şarkıcı. Bir vitrini fotoğrafları ile süslemişler. En sevdiğim Piazza Grande parçası ile kısa bir mola verelim o zaman

Lucio Dalla - Piazza Grande

Bologna'ya gelmenin bir güzel tarafı da Floransa (Firenze)'ye tren ile 40 dakika, Venedik'e 1,5 saat mesafede olması. Program yapmak isterseniz aklınızda olsun.




Yağmur yağdığında bu porticoların altından geçerek bütün şehri gezebilirsiniz.















İtalyanlar bu dondurma işini biliyor, Venchi Gelateria



Bir sonraki yazım Bremen, Hamburg,Lübeck,Hannover olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder